Skip to main content

Fogyatékossággal élő személy, az emberi jogi megközelítésű definíció szerint, minden olyan személy, aki hosszan tartó fizikai, értelmi, szellemi vagy érzékszervi károsodással él, amely számos egyéb akadállyal együtt korlátozhatja az adott személy teljes, hatékony és másokkal egyenlő társadalmi szerepvállalását. (UN-CRPD, Art.1.) 

A világ lakosságának mintegy 16%-a, a becslések szerint 1.3 milliárd, azaz minden 6. ember él valamilyen fogyatékossággal. Ez a szám, az öregedő társadalomnak és krónikus egészségügyi állapotoknak köszönhetően növekszik (WHO, 2020).

A különböző kifejezésekből – fogyatékosság, rokkantság, egészségkárosodás, megváltozott munkaképesség – amiket Magyarországon használunk, a munka világához leginkább a “megváltozott munkaképességű személyek” fogalom kapcsolódik. Ez a kifejezés onnan közelít, hogy az egyén állapota hogyan befolyásolja munkavállalását, és ehhez a kifejezéshez köthető a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának jogi szabályozása

A KSH legutóbbi, 2015-ös munkaerőpiaci felmérése alapján a munkaképes korú (19-64), megváltozott munkaképességű emberek 680 713-an vannak, ez a teljes munkaképes korú népesség 11,3%-a Magyarországon. 

A Jamba célcsoportja magába foglalja mind a fogyatékossággal élő, mind a megváltozott munkaképességű embereket, akiknek

  • az identitásának része, hogy az átlagtól eltérő igényeik, vonásaik, jellemzőik vannak
  • akadályozott a társadalmi és gazdasági részvételük összefüggésben az egyéni igényeikkel
  • diszkrimináció éri őket fogyatékosságuk, egyéni igényeik miatt

Az ENSZ fogyatékosság definíciója, a WHO számítása és szakértői becslések  alapján a Jamba valós célcsoportja valószínűleg nagyobb Magyarországon, mint csupán a megváltozott munkaképességű emberek csoportja. Ha globálisan az emberek  15%-a fogyatékossággal él, akkor a valós, munkaképes korú célcsoport létszáma hazánkban is inkább a 900 ezret közelítheti.

A több, mint 900 ezer fogyatékossággal élő személy közül azon álláskeresők karrierjét támogatjuk, akik

  • a képzettségüknek megfelelő munkaköröket akarnak betölteni
  • az angol nyelvtudásukat akarják tökéletesíteni
  • motiváltak és kitartóak a képességeik határainak feszegetésében
  • hisznek a belefektetett munkában, hogy az majd többszörösen megtérül.

Ha magadra ismersz, regisztrálj itt!

Megszakítás