Skip to main content

Mint minden fejlődni akaró szervezetnél, a Jamba Alapítványnál is az év eleje tervezéssel és az elérendő célok lerakásával telik, egyben visszatekintünk az elmúlt évre – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy közösen lássuk, 

  • hol tartunk, 
  • mit értünk el, 
  • és hogy mindannyian egy irányba tekintsünk.

2023-ban eseménydús évet zárt a Jamba. Bővült a csapat, közhasznúvá vált a szervezet, képzéseink a Karrier Akadémiában strukturálódtak, és kapcsolatépítésben is jók voltunk – mind a stratégiai, mind az üzleti, mind az NGO és a Pro Bono partnerekkel.

Egyik legfontosabb elismerésünk idén az Open Minded Companies díj volt. A HRPOWER által meghirdetett verseny a kis- és nagyvállalatok munkahelyi sokszínűségért tett kezdeményezéseit értékeli. A Prezivel és a SignCoders-szel közös projektünket, a megváltozott munkaképességű álláskeresők számára fejlesztett szoftvertesztelő workshopot díjazták, a program a “Vállalati program a fogyatékkal élők támogatásáért” kategóriában győzött.

2023-ban egyik legnagyobb eredményünk a “Karrier Akadémia” koncepciója, amelynek célja, hogy egy komplex oktatási programon keresztül növelje a versenyképességet, és egyéni karrierutakat kínáljon fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű álláskeresőknek. Az Akadémia a Jamba által fejlesztett és kipróbált képzési programokból állt össze kerek egésszé.

A Karrier Akadémia tréningjeinek megvalósításában egy 7 szakemberből álló inkluzív tréner csapat dolgozik, akik hiánypótló munkájukkal fejlesztik megváltozott munkaképességű álláskeresők versenyképességét, például a fogyatékosságról való kommunikáció, a mások előtti magabiztos megszólalás, önéletrajz írás és állásinterjúra felkészülés, illetve konfliktuskezelés területein.

Tavaly a szervezeti stratégia alapján és annak eredményeképpen két új munkatárssal bővült a Jamba: Juhos Katalin tréning koordinátorral és Hering Orsolya kommunikációs munkatárssal. Velük együtt 6 fősre nőtt az állandó csapat, melyben együtt dolgoznak a fogyatékossággal élő és az ép munkatársak.

Büszkék vagyunk önkénteseinkre is. 2023-ban a 18 főből álló inkluzív, szakértői és önkéntes csapatunkhoz (participatív szakértők, jogászok, kommunikációs és marketing szakemberek, fotósok, IT területről érkezők, angol tanárok) további 13 önkéntes mentor csatlakozott, akik egyénileg támogatnak fogyatékossággal, vagy tartós betegséggel élő álláskeresőket. 

Az önkénteseink munkája hozzájárul a szervezetünk épüléséhez, fenntarthatóságához, a szolgáltatásaink színvonalának emeléséhez és a legfontosabb szervezeti célunknak kijelölt társadalmi változás megvalósításához.

Csapatunkkal 2023-ban is képeztük magunkat. Szakmai önfejlesztés keretében – a havi rendszerességű pszichológiai szupervíziós alkalmakon felül – a trénereinkkel együtt részt vettünk egy autizmus témájú tréningen, aminek során az ország vezető szakemberei osztottak meg velünk tudást arról, hogy hogyan tud a csapatunk az autizmusban érintett emberek igényeire a lehető legjobban reagálni, valamint a szolgáltatásaink akadálymentességét tovább fejleszteni a számukra.

2023-ban olyan közösségi program sorozatot is indítottunk, amely akadálymentes szabadidős időtöltést biztosít, növeli a bizalmat a szervezetben és egyben az önbizalmat is.

A Jamba segítségével eddig összesen 27 ember talált tartós, jól fizető és színvonalas munkát partnereknél, ők a ‘jéghegy csúcsai’. Eközben a többi Jambá-hoz forduló álláskeresőt a Karrier Akadémia sokrétűen erősíti a hiányzó képességeikben és fejleszti a versenyképességüket, hogy a többi  megváltozott munkaképességű jelölt is a ‘csúcs’ felé haladhasson.

2023-ra összesen 344 álláskeresővel van kapcsolatban a szervezet, ők eddig összesen 302 alkalommal vettek részt a Karrier Akadémia valamelyik fejlesztő programjában. Közülük

  • közösségi eseményeken 69-en, 
  • soft skill képzésben 190-en,
  • szoftvertesztelő workshop sorozaton 21-en,
  • egyéni mentorálásban 22-en,
  • angol tanulásban pedig 7 fő vett részt.

Szervezetünk fontos célja az is, hogy a megváltozott munkaképességű emberekről alkotott képet új, pozitív tartalommal töltse meg, ezért a kommunikációs aktivitásokra is sokkal nagyobb hangsúlyt fektettünk az elmúlt évben. 

A 2023-ban tíz sajtóorgánum adott hírt rólunk, ezek közül a kedvencemmel, a Szabad Európa videóriportjával köszönöm meg mindenkinek a 2023-as évet!

Megszakítás