Skip to main content

A fogyatékossággal élő és krónikus betegséggel küzdő emberek támogatása számos formában történhet, amelyek közül a mentorálás fontos eszköz a teljes önállóság és  függetlenség eléréséhez. A fogyatékossággal élő és krónikus betegséggel küzdő fiatalok szerint rendkívül fontos az útmutatás, a támogatás és a személyes és szakmai fejlődésükhöz nyújtott lehetőségek biztosítása, mivel ritkán van lehetőség az igényeikhez illeszkedő, egyénre szabott és inkluzív mentorprogramokban való részvételre. Az Ausztriában, Bulgáriában és Magyarországon működő Jamba szervezetek közös kezdeményezéseként valósítottuk meg a Career4All Train the Trainer Academy projektet, amelynek során egyesítettük erőinket, megalkottuk a módszertant és az oktatási anyagokat, trénerek számára képzést tartottunk, és mentorprogramokat szerveztünk  az említett három ország fogyatékossággal élő és krónikus betegséggel küzdő fiataljai számára.  A projekt egy évig tartott, és az európai oktatást, képzést, ifjúságot és sportot támogató Erasmus+ program támogatásával került megvalósításra.

A kiválasztott leendő trénerek intenzív, 9 modulból álló képzésen vettek részt 5 héten keresztül, amely során készségeket és ismereteket sajátítottak el a különböző típusú fogyatékossággal élő emberekkel való sikeres kommunikáció, az empowerment megközelítése, a szocializáció megértése, soft skills képzés, személyes márkaépítés, tárgyalási készségek, karrier coaching,  támogatás az önéletrajz/portfólió készítésében és az álláspályázati folyamatban, az interjúkészítésben és az interjún való részvételben a mentoráltakkal, valamint az új munkakörnyezetbe való sikeres beilleszkedés területén. A képzés végén összesen 18 mentort párosítottunk a mentoráltakkal – fogyatékossággal élő és krónikus betegséggel küzdő fiatalokkal -, hogy támogassák őket a pályaorientációban, a szakmai fejlődésben és az álláslehetőségek megpályázásában.

Az Ausztriából érkező mentor, Virginia azt állítja, hogy a képzés és a mentorálás élménye értéket adott a szakmai tapasztalataihoz, személyes téren pedig jobban értékelte mindazt, amit eddig elért. Emellett azt is elmondja, hogy rájött, hogy a mentorálás kétirányú folyamat – miközben támogatta a mentoráltját, egyúttal saját magabiztosságát is növelte, hogy a különböző fogyatékosságokkal és szükségletekkel rendelkező emberek pszichoterápiájának területén dolgozhasson. Anita, aki Magyarországon vett részt mentorként a programban, az új készségeit és tapasztalatait a saját munkakörnyezetében is alkalmazni fogja: Egy csomó új és szuper gyakorlatias dolgot tanultam arról, hogyan kell felkészíteni egy „még nem sokszínű vállalat” HR-csapatát a sokszínű tehetségek bevonzására és kiválasztására.” A projekt befejeztével a trénerek olyan képzéseket tudnak tartani a munkáltatók számára olyan témákban, mint a sokszínűség és inklúzió  a vállalati szektorban, a sikeres kommunikáció és a fogyatékossággal  élők munkaerőpiaci integrációja.

A vezetői és kommunikációs készségek mentorálással történő fejlesztése  hatással lehet mind az üzleti döntéshozatal minőségére, mind a szervezeti kultúrára, ezért a bolgár Yoana kiemelte, hogy az Akadémia betekintést nyújtott neki egy másik perspektívába és a munkahelyi és azon kívüli életminőség javításának módjaiba. „A mentorprogram felnyitja a szememet, és valóban arra inspirál, hogy kulcsfontosságú változásokat hajtsak végre az életemben!”

A mentorprogram befejezése után megosztott tapasztalatok azt mutatják, hogy a mentoráltak a személyes és szakmai fejlődéshez nyújtott támogatáson és erőforrásokon túlmenően rendkívül nagyra értékelik a mentorokkal kialakított összetartozás érzését, valamint azt, hogy segítséget kaptak a sztereotípiák lebontásában és a fogyatékossággal élő és krónikus betegséggel élő emberek jobb megértésének és elfogadásának előmozdításában a társadalomban. „Ez a mentorprogram lehetőséget ad arra, hogy barátságos és átfogó módon új dolgokat tanuljak. A mentor a barátomként viselkedik, és az általa nyújtott segítséget nagyra értékelem” – mondja a bolgár Silviya nevű mentorált. Az Ausztriából származó Dimana egyetértett vele, és kiemelte ezt az új tapasztalatot, valamint azokat a készségeit, amelyek fejlődtek a folyamat során, többek között a konfliktusok kezelését. A mentoráltak a személyes találkozásokat is a folyamat lényeges és emlékezetes pillanataiként jelölték meg, mint például a magyar résztvevő, Viktor esetében: „A mentorom mindig ott volt mellettem. Nagyon kedvesen, de határozottan jelezte a hibáimat. Rám bízta a hiba kijavítását, ha jól csináltam, nagyon megdicsért. Ráadásul mindig csak megjegyzést és javaslatot tett. Megfogadtam a tanácsait, nagyon hasznos volt. Például mindig hangsúlyozom a tapasztalataimat, és (így) tudom kezelni a gyengeségeimet.”

 

Végezetül, a projekt keretében létrehozott összes oktatási anyag  online elérhető a Jamba weboldalain bárki számára, aki többet szeretne megtudni, és aki szívesen elkezdene dolgozni ezen a területen. A program angol nyelven zajlott, de a szervezők a partnerországok hivatalos nyelvén is biztosítottak anyagokat, így azok az angol mellett bolgár, magyar és német nyelven is elérhetők.

Megszakítás