Skip to main content

Az alkalom

A Prizma a Jamba közösségi eseménysorozata, amely már a második összejövetelét tartotta – ezúttal az Aurórában. A Prizma célja, hogy kapcsolódási lehetőséget teremtsen a különböző kisebbségi társadalmi csoportok között. A februári alkalmat a zsidó kultúrára fókuszálva tartottuk, a Fák újévét ünnepeltük a Marom Budapesttel közösen. Az esemény teljesen akadálymentes volt: az Auróra kerekesszékkel hozzáférhető, és a programon végig jeltolmács segítette a hallássérültek megértését. 

A program

A program színes volt: először egy kvízt tartott a Jamba, ahol csapatokba rendeződve lehetett találgatni például azt, hogy melyik világrekordot tartja Izrael, vagy, hogy mit jelent az ‘abrakadabra’, ami egy héber szó. A csapatok Jambásokból és a zsidó közösség tagjaiból álltak össze, – kíváncsian álltak egymáshoz az emberek, és rakták össze a tudásukat. Majd a kvízt követően egy szombatfogadáson vettünk részt, ami a dolgos munkahét utáni pihenés beköszöntének ünnepe – ezt a zsidóság énekléssel és imával ünnepli. Majd tovább színesítve az este programjait, a Fák ünnepe – vagy újéve – alkalmából gyümölcskóstoláson vettünk részt, amit egy külföldi rabbi vezetett, rengeteg izgalmas részletet mesélve erről a zsidó ünnepről. 

A közösség

Összességében nagyon izgalmas volt megismerni a judaizmus egy kis szeletét, és látni, hogy egy sok ezer éves kultúra ilyen megközelíthető, hozzáférhető és befogadó is tud lenni. Jó volt látni, hogy sok Jambás még maradt beszélgetni, kapcsolódni, több partnerünk, önkéntesünk is eljött. Egy ilyen esemény jó terepet adhat az ismerkedésre leendő munkavállaló és munkaadó között is, illetve a már elhelyezkedett Jambások tudnak remek tanácsokat adni a még keresőknek. Ezért mindenkit csak biztatunk, hogy csatlakozzon hozzánk a következő Prizmán, áprilisban, hogy megtapasztalhassa a közösséghez való tartozás támogató erejét.

Az élmény – beszámoló Kardon Annamária résztvevő tollából

 

A szakadó eső ellenére sokan eljöttünk, elegen ahhoz, hogy izgalmasan teljen a délután. A program első részeként egy kocsmakvízen vettünk részt, amelyben a zsidó kultúrával kapcsolatos kérdésekre válaszoltunk, ezek a popkultúrától a gasztronómián át, a vallásig bezárólag számos témát felöleltek, így azok számára sem voltak egyértelműek a válaszok, akik egyébként jól ismerik a zsidó vallást és kultúrát. Sokszínű társaság jött össze, de a világ legtermészetesebb módján fogadta mindenki a többnyelvűséget, a fogyatékossággal élő résztvevőket, a gyermekeket és négylábú társainkat, a segítőkutyákat.

A kvíz eredményhirdetése után rövid szünet következett, majd elkezdődött az ún. szombatfogadás nevű szertartás, ahol közösen énekeltünk, imádkoztunk. Vallástól függetlenül jó alkalom volt ez az elcsendesedésre,  visszavonulásra, a befelé figyelésre. A szertartáson közösen tanult dalokat énekeltünk, így senki nem érezte magát kizárva, ugyanakkor bárki szabadon jöhetett-mehetett, ha valamiért szüksége volt egy kis térre. 

Ezt követte a Fák újévéhez kapcsolódó Tubisváti gyümölcsvacsora az izraeli Yerach B. Meiersdorf rabbi vezetésével. Ez egyszerre volt egy szertartás és egy beszélgetés, amelynek során négy kis pohár bort és négy fajta gyümölcsöt fogyasztottunk el. Yerach rabbi előadásmódja végig izgalmas és humoros maradt, számos érdekességet is megosztott velünk, többek közt a zsidó misztikusok gondolatairól, nézeteiről. Olyan rendezvény volt ez, ahol magától, bármiféle erőlködés nélkül valósulhatott meg az inklúzió.

 

Legközelebb találkozunk?

A következő Prizma esemény áprilisban lesz és a roma kultúrát helyezi majd a fókuszba.

Reméljük, minél többen részt tudunk majd venni, hogy együtt élhessük meg, hogy egy sokszínű és inkluzív társadalomhoz tartozunk mind és belekóstolhassunk egy további kultúrába.

Megszakítás