Skip to main content

A Tandem Mentor Program célja fogyatékossággal élő emberek társadalmi részvételének támogatása egyéni mentoráláson keresztül.

 

Pilot projektünk keretein belül önkéntes mentorok vettek részt a Jamba szakmai workshopján, annak érdekében hogy fogyatékossággal élő mentoráltakat felelősséggel és felkészülten támogassanak egyéni céljaik elérésében. Ezáltal hozzájárultak a mentoráltak szakmai és személyes önmegvalósításához, valamint egy akadálymentesebb és inkluzívabb társadalom létrejöttéhez. A mentoráltakat olyan mentorokkal kapcsoltuk össze, akik az egyéni képességeik és személyiségük alapján hatékonyan tudták támogatni őket rendszeres mentor-mentorált találkozókon keresztül.

 

 

Miért fontos?

Fogyatékossággal élő emberek karrierjük támogatása mellett gyakran életvezetési tanácsadást is igényelnek, valamint sok esetben szükségük van meglévő és új képességek fejlesztésére, illetve önbizalmuk és motivációjuk növelésére. A mentorok fejlesztették a mentoráltak szociális és kommunikációs képességeit, önbizalmát, motivációját. Ezáltal növelték esélyeiket a munkerőpiaci sikeres helytállásban, hozzájárultak társadalmi inklúziójukhoz, a Covid időszakban csökkentették elszigeteltségüket és hozzájárultak az egyéni célok eléréséhez, mint például továbbtanulás, elhelyezkedés a nyílt munkaerőpiacon, vagy megkapaszkodás egy új munkahelyen.

 

 

Miben különleges?

Az egyéni mentorálást nyújtó Tandem Mentor Program egyedülálló szolgáltatás fogyatékossággal élő emberek számára ma Magyarországon. Ahhoz, hogy minél több Jambást támogatni tudjunk, különleges mentor képzést fejlesztettünk. A program keretein belül önkéntes szakembereket képzünk, hogy hasznos egyéni támogatóivá válhassanak fogyatékossággal élő embereknek. Erre egy speciális képzési módszertant dolgoztunk ki, amelynek segítségével az önkéntesek megtanulhatják, hogy hogyan készíthetik fel, motiválhatják és segíthetik a Jambásokat a sikeres elhelyezkedésben. A programban való részvételnek a legfontosabb pillérei az egyéni figyelem, kreativitás, empátia és felelősségvállalás.

 

 

Milyen ereményeket ért el a program a mentoráltak életében?

 • „Meg tudtam maradni az új munkában. Nagyobb önbizalom, jobb rálátásom lett a képességeimre”
 • “Sikerült állást kapnom:)”
 • “Erősebb lettem!”
 • “ Az, hogy a célunkat is elértük és még azon felüli dolgokat is! 🙂
 • “Tökéletes önéletrajz.”
 • “Körvonalazódtak a lehetőségeim és elkezdtem egy tanfolyamot.”

 

 

Miben volt kimondottan hasznos?

 • “Munkahellyel kapcsolatos szorongás kezelése.”
 • “Hatékony kommunikáció-fejlesztés (Asszertív kommunikáció), jobb cv-t és jobb motivációs leveleket tudok már írni.”
 • “Nekem abban segített, hogy erősebb legyek és még jobb tudásommal csináljam a munkám!”
 • “Ha valami nehéznek is tűnik elsőre, soha ne adjuk fel!”
 • “Önéletrajz-készítés.”
 • “Lehetőségek keresése.”

 

 

A program közvetlenül hozzájárult fogyatékossággal élő emberek munkaerőpiaci elhelyezkedéséhez, akik ezáltal aktív gazdasági szereplőkké váltak. Végül, az önkéntesek bevonásával a projekt pozitív társadalmi hatást ért el, a Jambásokkal közös munka pozitív szemléletformálást eredményezett a mentorok környezetében.

 

 

A projekt mérföldköveiért kövessetek minket Facebookon és ismerjétek meg a Jambásokat!

 

 

A projekt megvalósulását a FOF2020 pályázat keretében az NSZI és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta, akiknek ezúton is nagyon köszönjük, hogy az ügy mellé álltak!

Megszakítás