Skip to main content

December 3-án, a Fogyatékossággal élő emberek világnapján debütált a Jamba Prizma, az egy egész évre tervezett közösségépítési program első állomása. Egy ideje már felmerült a Jamba csapatában, hogy nagyon jó lenne időről időre összehozni a Jamba közösségét. Nyáron már tartottunk egy hasonlót a CEU-n, ahol teljesen akadálymentesen kapcsolódni, játszani és diskurálni jöttünk össze, és a visszajelzések egyértelműen nagyon pozitívak voltak. Így nem is volt kérdés, hogy szeretnénk újra összehozni a Jambásokat, mert amellett, hogy remekül éreztük magunkat, rengeteg hasznos információ cserélt gazdát, amely hatalmas erőforrás tud lenni.

Az esemény a Crip Camp című dokumentumfilm vetítéssel kezdődött, majd egy kerekasztal-beszélgetés tette teljessé az este tematikáját. A Crip Camp egy fogyatékossággal élő tinédzserek számára létrehozott tábor, a Camp Jened történetét meséli el az 1970-es Amerikájában. A tábort az 50-es években alapította egy maroknyi önkéntes csapat, akik Woodstock által is inspirálva megteremtettek egy olyan közeget, ahol végre nem számított, ha valaki valamilyen testi fogyatékossággal él, speciális igényei vannak és emiatt a társadalom peremére szorult. Itt végre nemhogy nem kellett szégyenkeznie egyik táborlakónak sem, hanem rengeteg humorral és őszinte elfogadó közeggel körülvéve élvezhette az életet. Az életet, ami valójában megilleti őket. A tábor sajnos bezárt, ám sok táborlakó tovább vitte a szellemiséget és a szemléletet, és az inkluzív társadalomért küzdő aktivisták lettek, akik lenyűgöző kitartással és bátorsággal küzdöttek az egyenlő bánásmódért.

A film lelkesítő, és nagyon izgalmas módon mesél az aktivizmusról, így a kerekasztal-beszélgetés kiinduló pontjaként tudott működni. A kerekasztal-beszélgetés tervezésénél fontos szempontunk volt, hogy több, kisebbségi csoporttal foglalkozó szervezetet is bevonjunk. A Budapest Pride Hegedűs Mátét, az Uccu roma integrációval foglalkozó alapítvány Ignácz Juditot, a Haver zsidó kulturális edukációs alapítvány Dés Júliát delegálta, a fogyatékossággal élő embereket képviselő aktivista vendégünk pedig Molnár Zóra volt, a Jamba munkatársa. (Eredetileg Csángó Dani érkezett volna a Freekey-től, de sajnos betegség miatt le kellett mondania.)

A beszélgetés – noha sok nehézséget és kihívást is érintettünk – alapvetően jó hangulatú, egymás problémáira és helyzetére érzékenyen reflektáló volt. A közönség is része volt, kérdéseikkel aktívan bevonódtak, így ők is aktív résztvevőivé váltak a társadalmi diskurzusnak.

 

 

Megszakítás