Skip to main content

Áttekintés

A Jamba 2021 év eleje óta együttműködik a Coca-Cola Magyarországgal. Ennek keretein belül kerül sor minden hónapban #énjövőm tréningekre, amik gyorstalpaló karrierfejlesztő alkalmak megváltozott munkaképességű emberek számára.
Ezeket a tréningeket idéntől teljes egészében én, Pokk Brigitta koordinálom, a posztertől és posztszövegtől egészen a partnerekkel és jelentkezőkkel való kapcsolattartáson át az adminisztrációig.

A 4 órás tréning célja, hogy speciális igényű (megváltozott munkaképességű, fogyatékossággal élő, stb.) emberek számára tegye sikeresebbé a munkakeresést és tegye őket céltudatosabbá az online és offline kommunikáció során. A tréning részeként kínálunk némi önismeretet és bemelegítést állásinterjúra – praktikus tanácsokat, eszközöket és tapasztalatokat kap útravalóul az, aki részt vesz a tréningjeinken.

Nekem mint koordinátornak…

…volt szerencsém szervezőként és résztvevőként is belelátni. Egyik szerep izgalmasabb, mint a másik 🙂

A szervezés jár egyfajta drukkal, gyomorideggel; lesznek-e jelentkezők, aztán végül eljönnek-e a tréningre, eleget kommunikáltam-e a lehetőségről, eljutott-e mindenkihez, aki célcsoport… stb.

Résztvevőként elsősorban meghatottság járt át. Jó érzés, hogy azok, akikkel emailben egyeztettem, kommunikáltam lelkesek maradtak mindvégig és részt vettek a tréningen. Arról nem is szólva, hogy mennyire kinyílnak, felbátorodnak a résztvevők, ahogy halad előre a képzés. A megszeppent csöndesből is lelkes véleményező és kommentáló lesz.

Ez a tréning egyfajta utazás, aminek során magunkat is jobban megismerjük, valamint a többi résztvevővel is könnyűszerrel alakulhat ki akár jó barátság, vagy segítőkész támaszaivá válhatunk egymásnak.

Hogyan zajlik egy tréning?

A képzés modulokra osztott, tematikus. Önismeret, kommunikáció, visszajelzések és állásinterjú részekre tagolódik.

Az első rész az önismereti szálat pendíti meg. Rövid bevezetés után a résztvevők játékosabb ismerkedése kezdődik: keresztnév, és egy jelző, amivel leginkább szereti, szokta jellemezni magát. Aztán továbbadhatja a szót, a saját jelzőjét pedig megjegyzi későbbre. Ezután önmagukra vonatkozó konkrét kérdéseken gondolkodhatnak a résztvevők: erősségeikre, különleges képességeikre, tulajdonságaikra próbálhatnak meg fókuszálni. Ezután kanyarodunk rá a munka témára: miért fontos számukra, hogy dolgozzanak, miért szeretnének munkát vállalni?

A második és harmadik részben a másokkal való kapcsolat kiépítését és a kommunikáció formáit elemzi a csoport. Például górcső alá kerül a kézfogás, illetve egy interaktív kapcsolati felhőt is csinálnak a résztvevők, amiből kiderül, hogy kikkel tartják a leggyakrabban a kapcsolatot. Sok szó esik reális és nem reális visszajelzésekről és a visszajelzések megfelelő formájáról mind a többségi társadalom részéről, mind az egyéni felelősségről ezekben a helyzetekben. Ennek a résznek a végére már rendszerint teljesen oldott és bizalmas a légkör, a résztvevők közösséghez tartozást élnek meg.

Az utolsó részben pedig egy konkrét állásinterjú – illetve az arra való felkészülés zajlik. Itt kipróbálhatják magukat a résztvevők konkrét állásinterjú helyzetben és lehetőségük van pozitív és építő jellegű visszajelzéseket is kapni.

Megszakítás