Skip to main content

Egy igazi tavaszi programon vettünk részt: a Jamba közösségi eseménysorozata, a Prizma, immáron harmadik alkalommal hozta össze a Jamba közösségét és a program iránt érdeklődőket. Ezúttal egy nyolcadik kerületi városi sétára indultunk az Uccuval. Történetekkel és információkkal árnyalták a romákról alkotott képet, és tabusítás nélkül lehetővé tették, hogy bátran kérdezhessünk tőlük, beszélgethessünk egymással a roma közösséget érintő témákról. 

A program

A program a II. János Pál pápa térről indult, át a Nagy Fuvaros után a Mátyás térig, ahol a Kesztyűgyárban ért véget. Az Uccu felkészült munkatársa, Betti vezetett minket, meg-meg állva bizonyos pontokon, megemlékezve a roma kultúrát ért nehézségekről, illetve lehetőséget adva a kérdések feltevésére. Külön izgalmas volt, hogy éppen lomtalanítás zajlott a kerületben, ám felemelő érzés ezt a sokszínűséget megtapasztalni, humorral és derűvel kezelni. A Jambában fontosnak tartjuk a láthatóságot, azt, hogy a sokszínűség értéket teremt. Ezért fontos, hogy a programjaink adott esetben a nyílt utcán is zajlanak, akadálymentesek, és elérhetően bárkinek, akinek van kedve csatlakozni. 

Az Uccu munkatársa kezében egy fotóval látható, amin a cigány nemzeti szimbólum látható. Mögötte hárman állnak és érdeklődve figyelik, mit mond.

A séta a Kesztyűgyárban ért véget, ahol egy órára még leültünk beszélgetni. Az Uccu munkatársai segítettek moderálni ezt a párbeszédet, ami a romákat érő sztereotip és bántó megkülönböztetésről, a szegregációról, és a tanuláshoz való alapvető jogról szólt. Fontos tudni az Uccuról, hogy az egyik fő tevékenységük pont ez: párbeszédet kezdeményezni roma és nem roma fiatalok között. Járnak iskolákba, informális és partnerségen alapuló oktatási workshopokat tartanak. Ezeken a workshopokon szó van a roma kulturális csoportokról, a roma történelemről és identitásról. Az Uccusok tapasztalata az, hogy a negatív megkülönböztetés gyakran a felnőtt populációtól érkezik, és gyakran az információk, az ismeretek és a valós tapasztalatok hiányán alapul. Bizonyos szempontból a roma kultúra hasonló társadalmi helyzetben van, mint a fogyatékossággal élő emberek csoportja: Magyarországon nincs nyílt párbeszéd a különböző társadalmi csoportok között, nincs az iskolákban edukáció, így az ismeretlen mezőket rendre negatív dolgokkal és hiedelmekkel töltjük fel. 

A közösség

A hiánypótló társadalmi munkáért, és a harmadik Prizmában történő elképesztően magas minőségű közreműködésért is hatalmas köszönet és hála az Uccunak. A Jambában hiszünk abban, hogy egy biztonságos környezet megteremtésével tudjuk egymást motiválni, és a közösség megtartó erejével építhetünk jó példákat, amik egy igazságosan működő és diszkrimináció-mentes társadalom felé mutatnak.

Gyere el az eseményeinkre, és tapasztald meg ezt a közösségi erőt!

Korábbi Prizma eseményekről itt és itt olvashatsz beszámolókat.

A program a Mozaik Hub segítségével jöhetett létre, nagyon köszönjük a támogatásukat!

Megszakítás